Het advies van het Vollenhove Advies Team (VAT)

Fijn wonen en leven in Vollenhove. Daar willen we met elkaar aan werken. Het VAT heeft de afgelopen tijd samen met de gemeente Zeist ideeën bedacht hoe we van Vollenhove een nóg fijnere plek kunnen maken. Deze ideeën heeft het VAT verwerkt in een advies voor de gemeente. Op deze pagina lees je hun advies: een fijne buurt, met ruimte voor groen, ontmoeten, sport en spel.

Trots en kansen

We zijn trots op onze buurt. Vooral op de verschillende soorten mensen die er wonen en de hoeveelheid groen. We zijn blij met het park, de goede verbindingen en het winkelcentrum. En we zien kansen voor verbetering. Na 50 jaar kunnen het openbaar gebied en het park een upgrade gebruiken. We willen graag een ‘Hart van de buurt’ bouwen met ruime plek voor ontmoeting. Dit advies hebben we binnen verschillende thema's verwerkt.

1. Hart van de Wijk

Het gebied rondom het winkelcentrum kunnen we verbeteren door meer groen en een terras bij het water. Een deel van de kantoren boven het winkelcentrum mogen woningen worden. We willen graag een Hart van de Wijk op de plek van de Weggeefwinkel. De ruimtes kunnen we flexibel gebruiken voor activiteiten. We zien kansen voor een nieuwe gymzaal, kinderopvang, werkplekken en een bibliotheek.

Het park met de school en het nieuwe buurtcluster worden samen één Integraal Kind Centrum. Hier kunnen kinderen tot 12 jaar spelen en leren. Ook is hier ruimte voor taalonderwijs, hulp bij huiswerk en begeleiding naar werk.

 

Icoon voor Hart van de Wijk met een geel locatiepictogram met de tekst 'Buurtcluster'

2. Park en Groen

In het park genieten we van groen, ontmoeten, sporten en samen spelen. Daarom willen we een toffe (water)speelplek toevoegen. Ook komen er bankjes in de zon en schaduw en een pad langs het water. Het park verbindt de buurt, school, flats en het nieuwe buurtcluster. We versterken de biodiversiteit in het park, zodat er meer verschillende planten en dieren kunnen leven. Het voedselrandbos en een bloemenweide dragen hieraan bij.

Ons doel is een inclusieve wijk, waar iedereen kan meedoen. Dit betekent gemak voor iedereen, ook als je minder goed ter been bent of een handicap hebt. Hierdoor voelt iedereen zich welkom.

 

Icoon voor Park en Groen met een deel van een park met een boom, bankje, voetval en prullenbak

3. Sport en Bewegen

Fijn wandelen in de wijk is belangrijk en gezond. Een goed verlichte en bereikbare hoofdweg langs de belangrijkste plekken en bushaltes verbindt de wijk. Ook zijn er natuurlijke groene routes waar je kunt wandelen, spelen en de hond uitlaten.

In Vollenhove houden we van verschillende sporten zoals voetbal, fitness en (hard)lopen. Daar is en blijft ruimte voor. Een directe wandelroute naar het Sanatoriumbos moedigt wandelen aan en versterkt de verbinding met andere wijken.

Icoon voor Sport en Bewegen van een lantaarnpaal die een stuk straat verlicht. Er loopt een man hard en er zit iemand in een rolstoel

4. Verkeer en Parkeren

Onze woningen staan in een park. Dit parkgevoel versterken we door meer ruimte te maken voor  wandelen en fietsen. We zien kansen voor nieuwe vormen van vervoer, zoals deelauto’s/ fietsen en laadpalen. Op de Laan van Vollenhove is de auto te gast, met meer plek voor groen.

De parkeerdekken mogen toegankelijker en veiliger. We willen graag een betere verbinding met het groen achter de parkeerdekken.

Icoon voor Verkeer en Parkeren met een boom met daarnaast een verkeersbord voor parkeren

5. Wonen

We wonen fijn in de wijk. We kunnen een aantal (middenklasse) woningen toevoegen, maar alleen als ze goed zijn voor de buurt. We houden de buurt groen en bouwen alleen op plekken waar al gebouwen staan of tegels liggen. Op sommige plekken is het nu al erg druk. Extra verkeer en parkeren mag niet tot overlast leiden.

Icoon voor wonen met een huisje en een bord waar 'nieuw' opstaat

6. Vollenhove laag (Pedagogenbuurt)

In Vollenhove laag zien we kansen voor meer groen. Bijvoorbeeld tegels vervangen voor groen en groene daken. Regenwater vangen we op en laten we weglopen in de grond. Bij een fijne speelplek kunnen we elkaar ontmoeten. Parkeerplaatsen willen we verbeteren en opnieuw inrichten. De paden richting het bos zijn goed, maar kunnen we duidelijker maken.

 

Icoon voor Vollenhove laag (Pedagogenbuurt) met een laagbouw flat met groendak en daarachter de ondergaande zon

Meer weten over het advies en het VAT?

Wil je het uitgebreide advies van het VAT lezen? Of wil je weten wat de gemeente hiermee gaat doen? Op de website van de gemeente Zeist lees je meer over het VAT en kan je een tijdlijn vinden met de volgende stappen.