Vollenhove van vroeger

Tussen 1966 en 1973 werd Vollenhove gebouwd. Het doel van de wijk was om arbeiders een woning te bieden. Er was toen namelijk een groot woningtekort. Voor Vollenhove ontstond een plan: er kwamen 2.250 woningen en ruimte voor scholen, kerken en een winkelcentrum. Op dit moment bestaat Vollenhove ruim 50 jaar en is er al heel wat gebeurd in de wijk.

De hoogte in

Om plek voor zoveel woningen te maken, werd vooral ook in de hoogte gebouwd. De bouw van vijf grote flatgebouwen stond centraal. De eerste was de L-flat met in totaal 728 woningen. Verder kwamen de Geroflat met 364 woningen, de Torenflat met 485 woningen, de Montessoriflat met 260 woningen en de Winkelcentrumflat met woningen boven winkels en kantoren. Elk flatgebouw bestond uit 13 verdiepingen, behalve de Torenflat. Die heeft 19 verdiepingen.

De flats kregen veel moderne gemakken. Denk aan liften, een centrale verwarming en een deurtelefoon. Ook werden er 225 koophuizen voor gezinnen gebouwd (Pedagogenbuurt).

1971
© Cees de Vries

De bouw van de flats kostte in totaal ongeveer 100 miljoen gulden. Op 31 augustus 1967 trokken de eerste mensen in hun woning. In die tijd betaalden mensen voor hun woning 184,60 gulden in de maand. Dat vonden zij toen erg veel. Mensen zeiden dat als je in Vollenhove zou gaan wonen, je op water en brood moest leven. De rest van je geld zou op gaan aan de huur.