De impact van jouw knal

Zeister jaarwisselingscampagne over vuurwerk

11 december 2023

De gemeente Zeist is gestart met een campagne rondom vuurwerk en de jaarwisseling: ‘Wat is 1 seconde waard? De impact van jouw knal gaat verder dan die klap alleen’. 

Over de campagne

De campagne maakt vuurwerkaanstekers bewust van de impact die knalvuurwerk heeft op een ander. Vooral op de kwetsbaren onder ons. De klap van vuurwerk kan bijvoorbeeld een trigger zijn voor angst, trauma’s of stress. Wat is dan die ene seconde van een knal waard? 

Het verhaal van Jos

Jos Sprenkels is één van de mensen in Vollenhove die last heeft van knalvuurwerk. Doordat hij blind is, ziet hij vuurwerk niet aankomen: "Ik zie de lichtflits niet die voorafgaat aan de knal. Dit maakt het lastig om buiten te zijn.” Jos heeft een hulphond genaamd Flica. Flica ziet het vuurwerk wel, maar weet niet goed wat het betekent en schrikt dus ook van zo’n harde knal. De dagen rond oud en nieuw gaat Jos door het vuurwerk niet vaak op pad. ’S avonds een vuurwerkvrij uurtje zou voor Jos heel fijn zijn: “Dan kan iedereen die een huisdier uit moet laten, dat rustig in die tijd doen. Iedereen die daarna los wil gaan met vuurwerk, kan dat gewoon doen in die andere uren.”

Lees hier het hele verhaal van Jos.

Gehoorschade door vuurwerk

Als wijkagent in Zeist Noord, ziet Marit Brouwers wat voor schade knalvuurwerk aanricht. Bijvoorbeeld bij collega’s. "Jongeren hebben één seconde lol door vuurwerk naar de politie te gooien, maar mijn collega’s hebben levenslang schade", vertelt Marit. Ze merkt dat de knallen elk jaar weer harden worden. Marit heeft meerdere collega’s die blijvende gehoorschade hebben overgehouden aan harde vuurwerkknallen. "Natuurlijk vinden we het bij de politie ook een mooie feestdag. Maar de dienst met oud en nieuw is altijd de dienst waarvan je hoopt dat je er ongeschonden uitkomt de volgende dag”, aldus Marit.

Lees hier het hele verhaal van Marit.

Een fijne jaarwisseling voor iedereen

Waar de één dus kan genieten van de harde klap, is het voor de ander juist heel vervelend. Houd daarom een beetje rekening met elkaar. Samen zorgen we dat iedereen in Zeist een fijn oud en nieuw kan vieren. Benieuwd naar de campagne? Bekijk de campagnewebsite hier. Op de website lees je tips voor de jaarwisseling en kan je de vuurwerkvrijezones vinden.