Digitaal toegankelijk: wat is dat precies?

Vollenhovevooruit.nl is compleet digitaal toegankelijk

14 december 2022

Het digitale buurtpunt is best een bijzondere site. Waarom? Omdat de website compleet digitaal toegankelijk is. Dit betekent dat de site ook voor iedereen met een beperking goed te lezen en te begrijpen is. Bijvoorbeeld voor slechtzienden, kleurenblinden, slechthorenden of laaggeletterden. De overheid wil namelijk dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving.

Waar voldoet de site aan?

Om een compleet digitaal toegankelijke site te ontwerpen, moet deze aan een flink aantal eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende contrast van voor- en achtergrondkleuren en een geschreven beschrijving bij foto’s en plaatjes. Ook is het belangrijk dat de structuur van de tekst goed omschreven is in de code van de website. Zo kunnen hulptechnologieën van slechtzienden de tekst op de goede manier voorlezen of presenteren.

De site in meerdere talen

Een ander bijzonder onderdeel van het digitale buurtpunt is de Google Translate plug-in. Omdat er veel bewoners van verschillende nationaliteiten in Vollenhove wonen, bieden we de site in meerdere talen aan. Op die manier vormt taal geen obstakel. Met de Google Translate plug-in kunnen bezoekers de hele website in zeven verschillende talen lezen.

Testsessies

Om er zeker van te zijn dat de site écht voor iedereen toegankelijk is, hebben we testsessies uitgevoerd met twee blinden/slechtzienden uit de wijk. Jan Drenth en Sonja Sprenkels zijn intensief betrokken geweest bij het project. Via hun hulptechnologie hebben zij de hele website getest. Sonja: “Ik weet uit eigen ervaring wanneer een website voldoet en vind het belangrijk dat het digitale buurtpunt voor Vollenhove Vooruit voor iedereen toegankelijk is. Iedereen in Vollenhove moet aan dezelfde informatie kunnen komen, of je nu blind of anderstalig bent. Daar zet ik me graag voor in.”

De hulp van Jan en Sonja was bij het opzetten van het digitale buurtpunt onmisbaar. Namens het projectteam, ontzettend bedankt!