Een interview met Mark Lotz

Organisator van VOLfest en groot liefhebber van wereldmuziek

16 augustus 2023

Mark is fluitist, componist én geeft les op het conservatorium. We ontmoeten Mark in 't Volle Hof en wandelen samen naar 't Ontmoetingsplein. Dit is de plek waar hij op zondag 27 augustus, als afsluiting van de VOLfest-concerten, het tweede Wereldmuziekfestival van Zeist organiseert. Mark vertelt meer over VOLfest en legt uit wat bezoekers kunnen verwachten op 27 augustus.

Woonkamerconcerten

Mark organiseert veel festivals en concerten in- en rondom Utrecht. Eén daarvan is VOLfest: een concertreeks met wereldmuziek in ’t Volle Hof. Vrijdag 9 juni was het laatste concert. Mark vertelt hoe VOLfest tot stand is gekomen: “Elk jaar organiseer ik in Zeist kamerconcerten voor het festival ‘Jazz on the Sofa’. Oorspronkelijk wilde ik dit graag in Vollenhove organiseren, in de woonkamers van buurtbewoners. Helaas kwam dit niet van de grond. Samen met Brenda Emmen van MeanderOmnium ontstond het idee om concerten te organiseren in ’t Volle Hof. Dit sprak mij aan, omdat ’t Volle Hof eigenlijk één grote woonkamer is voor buurtbewoners.”

Concerten, jamsessies en demonstraties voor kinderen

De VOLfest-concerten bestaan uit drie onderdelen. Mark koos hiervoor omdat hij iets wilde organiseren voor de hele gemeenschap en veel mensen wilde bereiken. “Overdag gingen de muzikanten eerst langs bij basisschool Op Dreef voor een muziekdemonstratie. Aansluitend werden jamsessies gehouden met buurtbewoners in huiskamer ’t Laantje. ’s Avonds sloten ze de dag af met een concert in ’t Volle Hof”, vertelt Mark. De concerten waren drukbezocht en er hing een fijne sfeer.
"Vollenhove is een leuke, kleurrijke buurt. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd. Op muzikaal vlak is er echter nog weinig. Maar muziek is juist heel belangrijk. Muziek verbindt."

Mark

Passie voor wereldmuziek

Voor de concerten kiest Mark verschillende muzikanten van diverse culturele achtergronden. Hoe Mark deze artiesten vindt? Daar heeft hij een simpel antwoord op: “Ik ken ze gewoon. Met velen heb ik wel eens samen gespeeld of ik heb horen spelen. Ook geef ik les op de wereldmuziek afdeling in Rotterdam. Ik kom daar altijd veel nieuwe, opkomende musici tegen.”

Slotfestival op 27 augustus

Zondag 27 augustus organiseert Mark ter afsluiting van VOLfest een Wereldmuziekfestival. Op ’t Ontmoetingsplein kan je vanaf 15:00 gratis komen luisteren naar muziek uit Sudan, India en Cuba. Ook speelt Mark zelf mee op de fluit. Tussen de optredens door kan je hapjes halen bij buurtkoks. Mark: “Vorig jaar waren er zo’n 300 bezoekers. Er hing een goede sfeer en de muziek stond centraal. Ik hoop dat het festival dit jaar weer zo’n succes wordt.”

Meer weten?

Mark zit niet stil en organiseert nog veel andere muzikale evenementen. Hij hoopt volgend jaar weer door te kunnen gaan met VOLfest in Vollenhove. Meer weten over Mark? Neem dan een kijkje op zijn website.