In gesprek met het Gezondheidscafé

7 februari 2024

Ken jij het Gezondheidscafé in Vollenhove al? Verschillende professionals en vrijwilligers bieden hier gratis hulp aan mensen uit de wijk, zonder dat je hier een afspraak voor hoeft te maken. Dat kan gaan over zowel lichamelijke als mentale problemen. Bijvoorbeeld als je niet zo lekker in je vel zit.

Elke woensdag in 't Volle Hof

Het Gezondheidscafé is ontstaan via Bert Winters, netwerkverbinder Gezonde wijk Vollenhove. Hij vertelt dat niet alles vanuit professionals gedaan hoeft te worden, maar dat wijkbewoners ook iets kunnen betekenen voor elkaar. Bert: "Op woensdagen kan je tussen 14:00 uur en 15:30 uur gratis binnenlopen bij Wijkcentrum ’t Volle Hof. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan je rustig het gesprek aangaan met één van onze vrijwilligers.”

Een luisterend oor

Het Gezondheidscafé biedt je een luisterend oor, ook als je nog niet zo goed weet welke problemen je hebt. “Er is ruimte om te delen waar je tegen aanloopt. We helpen je bijvoorbeeld graag om nieuwe mensen te ontmoeten of we denken mee hoe je meer kan bewegen”, vertelt vrijwilligster Laura. De vrijwilligers van het Gezondheidscafé denken vanuit het idee van ‘positieve gezondheid’. Dit betekent dat iedereen gezond is, ook als je een probleem hebt. Laura: “We kijken naar wat mensen nog wél kunnen, in plaats van naar wat ze niet meer kunnen. Dit helpt mensen om weer grip te krijgen op hun leven”.

Doorverwijzing naar de juiste hulpverlener

Ook Ton is al een tijd vrijwilliger bij Het Gezondheidscafé. Hij woont zelf ook in Vollenhove en zet zich graag in om zijn buurtbewoners te helpen: “Het Gezondheidscafé is een plek waar iedereen terecht kan met zijn of haar vragen. We hebben een groot netwerk in de wijk, dus we kunnen mensen altijd doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. Maar we kunnen ook gewoon een luisterend oor bieden." Ook is Ton podcastmaker. Hij maakt podcasts over gezondheid en welzijn. "Ik vind het belangrijk om mensen te informeren over gezondheid en welzijn. Daarom maak ik deze podcasts." De podcasts kan je hier beluisteren.

Gezonde activiteiten

Het Gezondheidscafé organiseert daarnaast gezonde activiteiten voor mensen die zich eenzaam voelen of die meer willen bewegen. Denk bijvoorbeeld aan de Stoelyoga in ’t Volle Hof op maandagmiddag of het Ommetje door de wijk op woensdagmiddag. Zo kan je ook met andere wijkbewoners in contact komen. Kom gerust een langs bij het Gezondheidscafé om hier meer over te horen of als je hulp nodig hebt.

Meer weten over het Gezondheidscafé? Neem dan een kijkje op www.gezondheidscafe.nl.