Gratis menstruatieproducten

28 mei 2024

In de gemeente Zeist heeft 1 op de 10 vrouwen en meisjes niet altijd geld voor maandverband en tampons. Om deze vrouwen te helpen is het Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP) tot stand gekomen. Hier kunnen maandverband en tampons gratis en anoniem worden opgehaald. Georganiseerd door Voor L-Kaar en het Wijkinloophuis is het 13e MUP in Zeist vandaag geopend. De nieuwe locatie zit in de L-flat bij Voor L-kaar. Het is niet het eerste MUP in Vollenhove, er was er namelijk ook al één in 't Volle Hof. 

Menstruatiearmoede

Door menstruatiearmoede gaan meisjes en vrouwen liever niet de deur uit terwijl ze ongesteld zijn, of worden er onhygiënische oplossingen bedacht. Sommige meisjes gaan bijvoorbeeld een paar dagen in de maand niet naar school, omdat er niet genoeg geld is voor maandverband. De MUP’s met gratis menstruatieproducten kunnen uitkomst bieden. De punten worden bevoorraad door het Armoedefonds. Door heel Nederland zijn er al ruim 2.000 MUP’s te vinden.

“De menstruatie is nooit leuk, en al helemaal als je dan ook geen goede producten kunt kopen. En menstruatieproducten zijn best duur! Meisjes en vrouwen die het financieel moeilijk hebben, lopen dan tegen extra belemmeringen op als zij ongesteld zijn. Daarom ben ik zo blij met de steun van het Armoedefonds en de inzet van de vrijwilligers achter de MUP’s,” zegt Laura Hoogstraten, wethouder Bestaanszekerheid gemeente Zeist.

Gedreven vrijwilligers in Zeist

De afgelopen jaren maakte een groep gedreven vrijwilligers de eerste MUP’s mogelijk in gemeente Zeist. In 2021 opende Selma van den Braak de eerste MUP, bij haar woning in Kerckebosch. Volgens de vrijwilligers is de vraag enorm. Rianne Verduin, vrijwilligster van de nieuwste MUP bij de L-flat: "Iedere vrouw in Zeist moet kunnen beschikken over de producten die nodig zijn!” Gemeente Zeist telt inmiddels 13 MUP’s, en er zijn plannen voor een 14e uitgiftepunt.

Het Armoedefonds

In 2023 werd er in de gemeenteraad een motie aangenomen om in gemeente Zeist meer te doen om vrouwen en meisjes die last hebben van menstruatiearmoede te helpen. Daarom is de gemeente een structurele samenwerking met het Armoedefonds aangegaan, zijn er meer MUP’s geopend en is de vindbaarheid verbeterd.