Saai grasveldje wordt gezellige bijentuin

11 juli 2024

Buurtbewoners van de Comeniuslaan in Vollenhove maken van een kaal, gemeentelijk grasveld een aantrekkelijke bijentuin, waar mensen prettig kunnen zitten en elkaar ontmoeten.

Initiatiefneemster Liesbeth Juta keek jarenlang uit op een saai grasveld: als het heet was verdorde het gras, hondenpoep en afval maakten het tot een onaantrekkelijke plek. "Dat kan anders", dacht Juta, "maar hoe?" Ze zag een groep mensen in Vollenhove een voedselbosrand aanleggen. Ze stapte eropaf en kwam uit bij Joost van Ettekoven, Groene Makelaar Zeist. Hij is een schakel tussen groene, sociale ideeën van buurtbewoners en de gemeente en de lokale buurtorganisaties.

De bijentuin

Met hulp van de Groene Makelaar is Juta’s idee uitgewerkt, zijn de andere buurtbewoners betrokken en werden er afspraken met de gemeente gemaakt. Juta is blij dat de gemeente positief tegenover het initiatief staat. Vorige week hebben buurtbewoners hard gewerkt aan de aanleg van de tuin, het ontwerp wordt langzaam duidelijk. Er is een wadi, een fraaie pergola en veel plek voor bloemen en planten die insecten aantrekken. In het najaar gaan de buurtbewoners planten en struiken neerzetten.

Juta is enthousiast. "Als je goed kijkt, zijn er genoeg plekken waar je iets moois van kunt maken." De bijenoase is straks aantrekkelijk voor allerlei diertjes en voor mensen. Ze hoopt dat de plek een voorbeeld is voor andere wijken.

Zelf aan de slag?

Wilt u zelf aan de slag met het vergroenen van uw buurt? Mail voor hulp naar joost@groenemakelaarzeist.nl